OD NAJSKUPLJEG SIRA NA SVETU DO PRESTONICE PAPRIKE

Let nad Srbijom krenuo je  sa severa, od remek-dela secesije, magične Subotice, gde su  neke od najimpresivnijih gradskih građevina predstavljene odozgo.

Ono o čemu ovog septembra priča ceo svet su i neverovatni spomenici Srbije iz epohe tokom koje je u graditeljstvu ove zemlje vladao socrealizam. Velike betonske skulpture koje nude jedinstven uvid u istoriju naše zemlje. Dronovi su voditi gledaoce sve do Zlatibora i spomen kompleksa „Kadinjača“ čija arhitektura vodi u neku drugu dimenziju.

Još jedna važna stanica na ovom uzbudljivom putovanju je i tvrđava „Golubac“, smeštena na takozvanoj „Gvozdenoj kapiji“ Dunava, zahvaljujući čemu je ovo utvrđenje imalo važan strateško geopolitički značaj. Prvi put ova tvrđava je prikazana iz vazduha, a kamere su otkrile njene iznenađujuće tajne.

Iz bogate prošlosti prelazi se u sadašnjost – ili u budućnost? Prikazana je i izgradnja „Kule“ visoke 168 metara – nebodera, koji se nalazi u srcu Beograda, na obali reke Save, u novom modernom epicentru srpske prestonice poznatom kao „Beograd na vodi“.

Lepote Srbije nisu potpune bez slika srpskog sela. Ovog puta one su prikazane odozgo. Donja Lokošnica poznata je kao „svetska prestonica paprike“, a kamere „Evrope odozgo“ otkrile su kako ovo selo postaje purpurno dok se sa skoro svih kuća tokom leta crvene nizovi sušenih paprika.

Kamere su letele i iznad Specijalnog rezervata prirode Zasavica, u kom nesmetano živi više od 200 magaraca spasenih iz svih delova Balkana. Od mleka magarica iz rezervata Zasavica dobija se najskuplji sir na svetu čija cena može da dostigne i 1.000 evra za kilogram.

Izvor: https://nationalgeographic.rs/zanimljivosti/a39891/Epizoda-o-Srbiji-na-Nacionalnoj-Geografiji.html